Трети ден в Лисабон. Разходка до Площада на императорите и щипка артистизъм

Манастира Жеронимус 05.06.2014 год.

Манастирът Жеронимус се намира на Императорския площад в квартал Белем. В близост до него са Паметникът на откривателите, кулата Белем, Музеят на каляските, Морският музей, Археологическият музей, дворците Ажуда и Белем. Тези забележителности могат да бъдат отметнати в рамките на един ден, ако просто се минава покрай тях. Има комбинирани билети и карти, които с отстъпки и може би  това би било полезно за тези, които искат да разгледат колкото се може повече забележителности. Лично мен два музея за един ден ме отегчават.

Известен като пипереният манастир, защото бил финансиран от данъка печалба върху търговията с подправките на Африка и Ориента, Манастирът Жеронимус бил построен от Мануел I. Монархът бил известен с усърдието да развива кралството, обслужвайки Светия синод и Папата. Така създал няколко манастира: Дева Мария от Пеня (Sintra), Вале Бенфеито (Оbidos), Санта Марина да Коста (Guimarães), както и University College в (Coimbra). Един от всички е манастирът Санта Мария да Белем, в които окуражавали и вдъхвали вяра у моряците преди отплаване. Мануел I избрал за свой покровител Св. Йероним и последователите му от  заели манастира*.

Построен от варовика на Ажуда, Рио Секо и Алкантара, Манастирът Жиронимус е най-яркият световен образец на късната португалска готика – мануелин, наречен на името на крал Мануел I. Стилът се отличава с великолепие и пищност, които не могат да бъдат обхванати в цялата им пълнотата – толкова фини и сложни са елементите в декорацията.

Освен с изкусната украса и заскрежената белота, манастирът впечатлява с онази умиротворяваща тишина, специфична за всички подобни места, че ако затвориш очи шепотът и стъпките на посетителите се превъплъщават в илюзорно призрачно шумолене – сякаш погребаните тук крале, поети и откриватели оживяват. Гробниците на Васко Да Гама, Луиш ди Камоинс и Фернандо Песоа се откриват лесно – групи от туристи се тълпят около тях.

Гробницата на Васко да Гама

Веднага след манастира се насочихме към Музея на мореплавателите, който е в съседство. В него забележителни експонати проследяват историята на мореплаването от XV в. Могат да се видят навигационни карти от древността и макети на всякакви плавателни съдове. Впечатли ме бюстът на Св. Архангел Рафаил, украсявал носа на кораба на Васко да Гама, когато е извършил първото си пътешествие до Индия. Интересни за мен бяха и кралските каюти на яхтата „Амели“, запазени автентични от 1900 год. с всичките принадлежности на крал Карлуш I и кралица Амелия Орлеанска. Отвън са изложени истински експонати, измежду които кралската бригантина и хидросамолета Света Клара, с който бил осъществен първият презатлантически полет от Лисабон до Рио де Жанейро през далечната 1922 год.

Museo de Marinha old map

Следобедните часове прекарахме в Баиро Алто – артистичен, бохемски квартал, разположен високо на един от седемте хълма в Лисабон, намиращ се точно срещу крепостта Сао Жорж. За да стигнем до него, се качихме на железния асансьор Санта Жуста, но може да се ползва и зъбчатото влакче.  Стръмни улици отвеждат до кокетен площад, в центъра на който е чешма. Хората тук ми се видяха различни, сякаш времето беше спряло за тях – никой не бързаше за никъде. Един рисуваше, втори четеше, трети пишеше.Bairo Alto_3

?????????? Bairo Alto_2 Bairo Alto_1

Под лавандулово прозирната джакарантена пелена, пихме червено вино и ядохме сандвичи. Беше захладяло. Наблюдавахме караула пред сградата на Републиканската национална гвардия и премръзнали тръгнахме по следите на слънцето. Ако някой си мисли, че началото на юни е подходящо за плаж, ще го разочаровам. Усеща се влиянието на океана.

Bairo Alto_6

Попаднахме на една прекрасна тераса – широк, просторен парк с невероятна гледка към крепостта. Възрастен мъж беше седнал с гръб към нея и богатият му вълнуващ глас озвучаваше картината. Спомням си, че беше вдъхновяващо, лежерно.  На връщане се качихме на зъбчатото влакче.

Зъбчато влакче

Слязохме в близост до Площада на реставраторите (Praha dos Restauradores). Той е разпознаваем, защото точно в центъра се извисява огромен 30-метров обелиск с бронзова фигура, символ на победата и свободата. Много оживено място, особено около фонтана. От тук тръгват влаковете на гара Росио за вътрешността на страната, а любителите на Hard Rock Cafe могат посетят лисабонския бар от веригата.

Hard Rock Cafe_Lisboa

Някъде в Байро Алто се отцепихме от групата и с колежката нахълтахме в една „златна църква“. Така и не си направих труда да разбера как се казва. Целият й таван беше в позлата и живопис.

Полезна информация

Манастира Жеронимус

Адрес: Praça do Império, Belem
Транспорт: Tрамвай 15, Метро – станция Belem, Автобуси 727, 28, 729, 714 and 751
Работно време: 10.00-17.00 (Oкт.-Aприл), 10.00-18.00 (Maй-Септ.)
Почивен ден – понеделник

Информация за билети и комбинирани посещения

*Орденът на Йеронимите – отшелничество, появило се за първи път през 14 в. в Италия, вдъхновено от живота на св. Йероним, което имало много последователи. Счита се, че първият от тях е италианският монах Томасуцио да Фолиньо

Реклами
Публикувано на На път и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s