Пети ден в Португалия – Синтра, Кабо да Рока

07.06.2014 г.
Ако сте в Лисабон и можете да отделите един ден за екскурзия, то горещо Ви препоръчвам да посетите Синтра. Намира се северозападно от столицата и е само на 30-на минути път с влак, който се хваща от гара Росио.

Изглед от Двореца Пена

Изглед от Двореца Пена

Синтра или „Планина на луната“, е приказно курортно градче, сгушено насред хълмове, които се спускат до самия бряг на океана. Очевидно цялото кралско войнство е търсило прохладата на планината, защото тук има много замъци. И има защо! Синтра е удивителна природна картина. Приятно съчетание между вечнозелени планински хълмове и романтичен архитектурен стил, които океанът подчертава.


Има интересни сувенирни магазини и малки винтидж бутици, откъдето могат да се купят интересни подаръци. Характерни, както навсякъде в Португалия са изделията от корк, рисуваното стъкло и бижутата с морски елементи – кралски седеф и перли. Ръчно извезаните бели покривки са от най-фин памук.  За съжаление скъпи за нашия стандарт.
Измежду Замъка на маврите, Двореца Регалейра, Замъка Монсерат и няколко крепости, избрахме Двореца Пена. Той ни привлече с колоритна осанка. Стените му са в ярки цветове, а в единия му край се издига часовникова кула – както са нарисувани замъците в изящните детски книжки.

Pena_10
Историята на двореца датира от XII в., когато на върха на хълма е имало параклис на Дева Мария. Мануел I го превърнал в манастир, но той не оцелял при земетресението през 1755 год. и в продължение на десетилетия руините му останали недокоснати. Чак през 1838 г. Фердинанд II (чичото на българския цар), решил да откупи каквото е останало от манастира и прилежащите около него земи. На тяхно място издигнал дворец – лятна резиденция на кралското семейство. Кралят и кралицата активно участвали в декорацията на двореца.

Българска жилка в родословното дърво на краля

Българска жилка в родословното дърво на краля

До двореца се стига с автобус, който тръгва от гарата на Синтра (двупосочният билет струва 5 евро), но подготвените планинари предпочитат да изкачат хълма пеша, защото Пена е на върха му. Не е лесно да се открият туристически пътеки и определено няма кого да попиташ. Единствената група, която срещнахме тогава (бях с пешаците) се спускаше от крепостта, която е в друга посока. Наложи се да вървим по пътя на автобусите, което беше неприятно. Разминаващите се луксозни автомобили ни показаха имиджа на градчето – образец за европейския аристократичен вкус преди и курорт от висок клас сега.

Докато се потихме по баирите, не спирах да мърморя – чувствах се прецакана. Определено съжалявах, че не съм се качила на автобуса, за да спестя време. Докато в един момент не се огледах… Бях попаднала в Джурасик парк. Пътят преминаше през ботаническа градина.

Pena_0Очите ми залепнаха по тъмно зелени пухкави мъхове, обвили скалите и плъзналите бръшляни. Сред тучна зеленина, за всеки слънчев лъч надигаха глава нежни пъстри венчелистчета на прелестни горски цветя. Безшумни сребърни ручеи току проблясваха и само така издаваха течащата  наоколо вода. На самия връх клоните на дърветата прегръщаха дворец, в който спящата красавица очакваше своя принц…

Pena_1

Пътят през парка заслужи всяка моя капка пот, но бях изморена докато разглеждах двореца.

Pena_2

На двадесетина километра от Синтра е най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока, където се разбиват величествените вълни на океана. Нашата обиколка из околностите на Лисабон завърши там. Струва си да се види!

Cabo da Roca_0 Cabo da Roca_1 Cabo da Roca_3

Кабо да Рока - най-Западната точка на Европа

Кабо да Рока – най-Западната точка на Европа

Реклами
Публикувано на На път и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s