Шести ден в Лисабон – Музей Жалуст Гулбенкян

Музеят отвън08.06.2014 г.

Последният ден посетихме Музея „Жалуст Гулбенкян“. Това трудно за произнасяне име пренадлежи на виден инженер-изследовател, живял до средата на 20 век. Той бил един от първите петролни магнати, но и покровител на изкуството във всичките му измерения. Фондация с името Жалуст Гулбенкян е основана през 1956 г. http://www.gulbenkian.pt и това е най-голямата културна организация в Португалия, фокусирана върху повишаване знанията и качеството на живот на творците от всички области на изкуството. Сърцето на фондацията е ситуирано в Лисабон, но има представителства в Париж и Лондон. Оркестър, балет, концертни зали, библиотека, планетариум, музей – всички принадлежат на фондацията и носят името на своя арменски меценат.

Музеят http://museu.gulbenkian.pt се намира близо до парк Едуард VII и като ориентир може да бъде El Corte Ingles. Открихме лесно музея и докато се чудехме дали ще имаме достатъчно пари за билети (бяхме изпразнили портмонетата в мола), ни изненадаха приятно. В неделя входът бил свободен. Спестихме 15 евро! И ние усетихме нещо от щедростта на фондацията.

За колекцията на арменския нефтен магнат Жалуст Гулбенкян казват, че една от най-добрите в Европа. Тя обхваща всички периоди на западното и източното изкуство. На практика това са образци с 4 хилидна история – от древен Египет до френския импресионизъм през деветнадесети век, чийто скромен ценител съм аз и винаги, когато имам възможност следвам любимите ми платна. Впечатляваща колекция, която може да отнеме цял ден. Muzei_3Почти притичах през египетската династия. Нея съм гледала в British museum. Поспрях при персите – неповторими в рисунъка на съдовете и при китайците и техния великолепен порцелан. Японското изкуство също бе представено с уникални гравюри.

За мен най- любопитна се оказа богатата изложба на известни книги и първите им издания. Специално място е отделено на първото издание на Хамлет. Hamlet_2Този раздел се състои от фламандски, френски, холандски, английски, италиански и немски ръкописи и разни религиозни старопечатни книги, датиращи от тринадесети до шестнадесети век. Ако трябва да бъда честна пред себе си, очаквах повече от импресионизма в музея.

Последната разходка беше около площада и нагоре през парка, където имаше базар на книги. Беше неделя, всички бяха навън и всеки си търсеше нещо за четене …

Park_3 Park_2 Park_1

Докато пишех за Лисабон имах чувството, че съм влюбена.

Реклами
Публикувано на На път и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Шести ден в Лисабон – Музей Жалуст Гулбенкян

 1. Една каза:

  Не съм била в музея. Беше ми интересно да Ви чета. Тъй като Гюлбенкян е арменец, както и аз, ше си позволя да отбележа, че правилното му име е Калуст, а не Жалуст.

  Харесвам

  • traveltoyou каза:

   Благодаря за коментара. Бях забравила, че някога съм писала :-). Приемам с радост градивната критика. Не мога да повярвам как може да ми въздейства случайна спирка от непознат. Готино!

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s